torsdag 29 december 2016

Fortsättning på planeringen

Träffa karaktärerna
Tillfället går ut på att träffa och skapa karaktärerna som kommer att vara med under vår Storylines gång. Pedagogerna har skapat dykaren som inspiration i förväg. Lindberg (2000) skriver att låta eleverna skapa karaktärerna oftast är första ledet i en Storyline och att berättelsen kräver ett persongalleri för att föra berättelsen framåt. I läroplanen för förskolan står det att barnen i verksamheten ska "utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap", (Skolverket, 2016, s. 10).

Skapa havet
Barnen får diskutera var deras karaktärer bor och hur det ser ut där, sedan får de skapa den miljön tillsammans. Barnen är delaktiga i skapandet av både miljö och karaktärer på olika sätt för att Storylinen ska bli deras.

Skräp i havet
En morgon när barnen kommer har havet blivit förorenat. En karaktär har flyttat in i ett Pringels-rör och en annan har fastnat i ett plastnät, vattnet har blivit smutsigt. Vi diskuterar med barnen om vad som skapat detta och vilka problem det kan innebära.
Vi leder samtalet med frågor som var bläckfisken befinner sig och vad som hänt med sköldpaddan. Sedan får barnen diskutera om vad som har hamnat i havet och hur det kom dit och om detta kan hända i våra hav. På WWF:s hemsida (http://www.wwf.se/utbildning/uppgiftsbanken/1336449-uppgiftsbanken , Skräp vid kusten) finns det förslag på hur man kan jobba för en bättre miljö och ett förslag är att man plockar skräp längst kusten och detta tänkte vi göra med barnen då vi har möjlighet till det eftersom vår förskola är nära ett hav. Vi tänker att barnen får lära sig att ha respekt för naturen så vi inte slänger saker i havet utan att tänka på vad konsekvenserna. Barnen ska lära sig att ta ansvar för sina handlingar och hjälpa till att ta hand om naturen. "Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Verksamheten ska hjälpa barnen att förstå hur vardagsliv och arbete kan utformas så att det bidrar till en bättre miljö både i nutid och i framtid" (Skolverket 2016 s.7).
Att vi tillsammans plockar skräp på stranden bidrar till att vi får en renare närmiljö och vår förhoppning är att barnen får större respekt för naturen och vad som hör hemma där.

Sopsortering
När vi städat på stranden tar vi med skräpet tillbaks till förskolan. Karaktärerna och barnen för en diskussion om vad de ska göra med skräpet nu. Vi pedagoger för tillsammans med barnen diskussionen framåt då vi pratar om hur vi kan göra för att skräpet inte ska hamna på stranden igen. Vi sorterar skräpet och går till återvinningsstationen där vi lägger rätt skräp på rätt plats. Läroplanen för förskolan skriver att vi ska ge barn möjlighet att förstå hur deras handlingar kan påverka miljön (Skolverket, 2016). Vår plan är att en av karaktärerna inte ska tycka det är lönt att sortera och redan ha gett upp detta för att de barn som inte sorterar hemma ska känna igen sig i karaktärerna.

Förorenat vatten
Miljön som barnen har skapat till karaktärerna har efter att vi städat och sopsorterat blivit renare. Plasten och skräpet har försvunnit, men vattnet är fortfarande smutsigt. Vi frågar barnen vad som har hänt med vattnet och varför det fortfarande är smutsigt och då dyker det upp en ny karaktär. Den är alldeles ensam och har simmat bort från sina vänner och kan inte hitta tillbaka för han kan inte se dem. Fisken frågar barnen om de kan hjälpa honom att göra vattnet rent igen. Vi låter barnen fundera och tillsammans komma fram till en idé. På WWFs hemsida (http://www.wwf.se/utbildning/uppgiftsbanken/1336449-uppgiftsbanken) finns förslag på hur man kan rena vatten och vi tänkte göra detta i smågrupper med barnen.
Skolverket (2016) skriver om att barnen ska utveckla sin förståelse för samband i naturen såväl som sitt kunnande om djur och växter.

Havets hus (http://www.havetshus.se/)
Nu har barnens miljö och fiskarna fått det bra igen. Vi har renat vattnet och plockat bort och sorterat skräpet. Vi tänker nu avsluta Storylinen genom att åka på studiebesök till Havets hus och titta på akvarierna och lyssna när de berättar om havet.
Lindberg (2000) skriver att man bör avsluta och inte börja sina projekt med studiebesök för att inte ta ifrån barnen sin nyfikenhet och för att först låta barnen skapa sig en idé av hur saker går till.
Om man börjar ett projekt med studiebesök blir det som att servera en lösning direkt och nyfikenheten kan tas ifrån barnen. Under vårt besök på Havets hus frågar vi barnen om skillnader och likheter i deras hav och på Havets hus och på sätt får barnen undersöka och fundera. Skolverket (2016) skriver att barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld (Skolverket, 2016. S, 10).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar